Tips als je hulp zoekt
1. durf te vragen (en te bieden)
Hulp aannemen is bijna het moeilijkste wat er is. Bijna – want hulp vrágen is pas echt een lastig. Maar dat is niet nodig. Want je onderschat hoe graag anderen een handje willen helpen.
Heb jij wel eens iemand geholpen? Hoe was dat? Houd dat gevoel even vast .. heb je gevoeld dat helpen je happy maakt? We helpen elkaar graag. Anderen willen jou óók graag helpen!
Tijd voor de volgende stap: plaats een vraag op dit platform. Zo kom je namelijk veilig in contact met deelnemers die graag willen helpen. Plaats een vraag voor jezelf of een ander (familie, buur, cliënt). In je buurt, of juist daarbuiten. Een keer, of vaker. Dat kies je allemaal zelf. Bedenk wel alvast wat je verwacht van iemand om de beste match te vinden en teleurstelling te voorkomen. Let op met persoonlijke details: vertel bijvoorbeeld dat je dol bent op wandelen in de bossen met je hond, maar laat achterwege waar zijn hondenmandje woont.
Tenslotte: wij geloven dat iedereen iets te bieden heeft waar een ander om verlegen zit. Goed luisteren is bijvoorbeeld nu waardevoller dan ooit! Dus schroom niet om jouw hulp ook aan te bieden. Op die manier ontmoet je ook nieuwe mensen en geef je je leven wat meer uitdaging en zingeving.
2. begin klein
Als je hulp vraagt via IJsselsteinvoorelkaar, weet je natuurlijk niet wie er gaat reageren. Vaak leidt dat vaak tot heel leuke verrassingen! Maar dat maakt het ook spannend. Dus: begin klein. Vraag bijvoorbeeld hulp bij een klusje in huis. Of een evenement om samen naartoe te gaan. Als er een wederzijdse klik is, kun je daarna beslissen om vaker af te spreken.
Met een kleine vraag is de drempel om te reageren ook veel kleiner. Dat betekent dus ook een grotere kans op een match!
3. maak veilig kennis
Kennismaken met iemand die je komt helpen is bij vrijwilligerswerk extra belangrijk. Want elkaar helpen is best persoonlijk. Een paar tips:
1. Maak digitaal kennis. Heb je een paar leuke berichtjes gewisseld via IJsselsteinvoorelkaar? Voor je in het echt afspreekt, kun je elkaar even bellen. Of nog leuker: videobellen! Zo merk je super snel of jullie een match zijn.
2. Voorbereiding is het halve werk. Er zijn heel veel manieren om een extra veiligheidscheck te doen als je dat prettig vindt. Kijk of iemand een referentie heeft van anderen. Of zoek iemand op op LinkedIn. Meer tips over hoe jij en hoe wij de veiligheid borgen, lees je hier.
3. Spreek af in het openbaar. Voor de eerste kennismaking kun je in een openbare gelegenheid, zoals de bibliotheek of een café in de buurt afspreken. Laat vrienden of familie weten dat je een afspraak hebt gemaakt of neem gezellig iemand mee.
Zij gingen je voor
"Ik zocht boodschappenhulp voor mijn oma die aan de andere kant van het land woont. Super fijn dat er zoveel mensen voor haar klaar willen staan. In 'ruil' daarvoor doe ik nu via dit platform iets voor ouderen in mijn buurt."
Roy
"Via IJsselsteinvoorelkaar kwam ik in contact met een paar leuke vrouwen die nu echt vriendinnen zijn geworden. We gaan samen wandelen, eten of naar de bios. Echt niet verwacht, wel super fijn!"
Lana
Niet gevonden wat je zoekt?
In het Helpcentrum vind je een antwoord op alle vragen: van veiligheid tot vergoeding en van hulpvragen tot hulp bieden.