mantelzorg
wat is mantelzorg?
Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan ben jij mantelzorger. Dit geldt ook als de zorg voor jou vanzelfsprekend voelt, zoals zorgen voor je kind of je zieke ouder.
Mantelzorg betekent dat je iemand uit je directe omgeving helpt. Dit kan intensieve zorg zijn, maar ook kleinere hulp, zoals boodschappen doen of gezelschap houden. Of het nu gaat om hulp aan huisgenoten of mensen in een zorginstelling, mantelzorg gaat verder dan wat we ‘gewone hulp’ noemen. Het is die extra zorg die je geeft aan iemand die het echt nodig heeft.
Mantelzorg is onbetaald, maar van onschatbare waarde
Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd. Hulp aan gezonde mensen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt hier niet onder.
Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden soms door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde
Mantelzorg komt op je pad. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, zonder pauze, en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Ze kunnen niet zomaar stoppen, want ze zorgen voor iemand die hen dierbaar is.
Voor vrijwilligerszorg kies je. Vrijwilligers kiezen ervoor om te helpen. Bij de start is er meestal (nog) geen emotionele band. Vrijwilligers zorgen voor een beperkt aantal uren en kunnen stoppen wanneer ze willen. Ze werken vaak via een organisatie en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.
Meer lezen over mantelzorg? Klik hier.
In dit filmpje wordt eenvoudig uitgelegd wat mantelzorg is:
jonge mantelzorg
11 tot en met 23 jaar
Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.
Tips voor de jonge mantelzorgers lees je hier.
'zorgers kunnen ook schouderklopjes gebruiken'
Ik ben een (jonge) mantelzorger en ik heb hulp nodig
Wanneer de zorg langdurig of erg intensief is, kun je zelf de behoefte krijgen aan ondersteuning. Als je goed voor jezelf zorgt, heeft iedereen daar baat bij, ook de persoon waar jij voor zorgt. Een manier om je zorgen te delen en advies in te winnen is contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg in IJsselstein.
Wat kan je verwachten van het Steunpunt Mantelzorg:
- een luisterend oor, informatie en advies
- hulp bij regeltaken rond de (mantel)zorg
- verwijzing of bemiddeling naar organisaties die de gewenste hulp kunnen bieden
- lotgenotencontact
- praktische ondersteuning en toegang tot respijtzorg
- twee keer per jaar het magazine 'Mantelkracht'
- door het jaar heen leuke activiteiten samen met andere mantelzorgers
- een speciale activiteit rond de landelijke 'Dag van de Mantelzorg'